BANTUAN RAHMAH UNTUK SURI RUMAH: SEMAKAN APRIL 2023

Senarai Kandungan

bantuan rahmah untuk suri rumah

BANTUAN RAHMAH UNTUK SURI RUMAH:  SEMAKAN APRIL 2023

Ada yang pada asalnya sudah ada kerjaya, tetapi disebabkan komitmen pada penjagaan keluarga menjadi suri rumah sepenuh masa. Jadi hanya suami sahaja yang keluarga mencari rezeki. Ini memberi kesan yang sangat teruk kepada diri mereka.

Tetapi tahukah anda, sekarang ini banyak yang terpaksa mengikat perut dek kerana bahana COVID 19 ini yang terpaksa dipikul sang suami. Akhirnya yang terkesan isteri dan anak anak juga akhirnya.

Melihatkan golongan suri rumah di malaysia harus dibantu, beberapa kerajaan negeri sudah tampil dengan idea bantuan suri rumah b40 2023 baik di Sabah, Sarawak, Selangor, Kuala Lumpur Kl, Terengganu, Kelantan, Perlis, Putrajaya Kedah, Pulau Pinang Penang, Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Johor dan juga Melaka bagi tahun 2023.

Skim Cakna Suri 2023

Permohonan Skim Cakna Suri kini dibuka untuk suri rumah sepenuh masa. Skim ini sebagai tanda penghargaan buat suri rumah dengan memberikan sumbangan kepada mereka.

Kini suri rumah layak mendapat RM480 daripada kerajaan. Tetapi anda mesti memenuhi syarat yang telah ditetapkan oleh kerajaan.

Apakah Skim Cakna Suri 2023?

Menyedari bahawa suri rumah merupakan satu profesion yang sangat penting dan perlu dihormati dalam membentuk keluarga Mawaddah yang selari dengan Dasar Keluarga Mawaddah, maka pelbagai program termasuk Skim Cakna Suri ini diperkenalkan.

Pendaftaran Skim Suri Cakna Siri 1 bermula pada tahun 2020 oleh Kerajaan Negeri Kelantan dan ia merupakan satu skim istimewa sempena Sambutan 3 Dekad Membangun Bersama Islam.

Pada awalnya, skim ini khusus diwujudkan untuk menghargai jasa dan pengorbanan yang telah diberikan oleh suri rumah bersempena dengan Sambutan Hari Suri Rumah Peringkat Negeri Kelantan 2020, dan ia masih diteruskan bagi tahun 2023.

Baca juga :

CARA KELUARKAN DUIT KWSP DENGAN PANTAS

SEMAKAN BAYARAN STR FASA 2 MAC DAN APRIL 2023

Senarai Bantuan Suri Rumah 2023

1. Bantuan Kerajaan Kelantan

Baru-baru ini kerajaan negeri Kelantan telah melancarkan satu skim dan program yang dikenali dengan semakan Skim Cakna Suri yang diberikan kepada suri rumah yang layak di negeri Kelantan

PERKARA BUTIRANNYA
Nama Skim Bantuan Skim Cakna Suri
Jumlah Bantuan RM100 one off
Borang Permohonan Online https://docs.google.com
Tarikh Tutup Permohonan 24 Disember

Sila semak status kelayakan bantuan wife b40 yang tak kerja seperti di bawah samada anda tergolongan dalam kategori yang layak terima bantuan ini

SYARAT KELAYAKAN
1. Anda mestilah merupakan suri rumah sepenuh masa
2. Tiada kerjaya dan hanya memberikan tumpuan penuh kepada anak dan keluarga anda
3. Umur mestilah tidak lebih dari 54 tahun
4. Tinggal di negeri kelantan sekarang ini
5. Gaji dan pendapatan isi rumah keluarga anda

2.Bantuan Kerajaan Selangor

Kerajaan Selangor tidak ketinggalan dalam memberikan bantuan kepada golongan ini di bawah skim Bantuan kasih Ibu Smart Selangor atau Bantuan KISS Selangor

PERKARA BUTIRANNYA
Skim Bantuan Bantuan kasih Ibu Smart Selangor atau KISS Selangor
Borang Permohonan bantua suri rumah selangor secara Online https://www.kiss.com.my

3. Bantuan Kerajaan Johor

Sedang dikemaskini

Kelebihan Bantuan Isteri Tidak Bekerja

  • Dapat mengurangkan beban suami untuk perbelanjaan barangan dapur
  • Memberikan sedikit sebanyak motivasi dan semangat kepada golongan suri rumah yang banyak berkorban masa dan tenaga untuk menguruskan hal keluarga sepanjang suami keluar bekerja mencari rezeki

Diharapkan dengan bantuan housewife yang tidak bekerja yang diberikan ini dapat sedikit sebanyak meringankan beban anda semua.

Leave a Comment